Skip to main content

Medicinsk fotvård

Medicinsk fotvård

hos Agnes Fotvårdsklinik i Nyköping

Fötterna är den kroppsdel som tar dig fram, och dina fötter behöver omtanke. Ju mer kärlek du ger dem desto bättre kommer de må i takt med att de åldras.

Hos mig får du medicinsk fotvård med professionell behandling av fot- och nagelbesvär. Jag är Diplomerad Medicinsk Fotterapeut och använder de senaste metoderna och den senaste tekniken.

En medicinsk fotvårdsbehandling inleds med en konsultation av dina fötter innan själva behandlingen kan påbörjas. Därefter utförs en behandling utefter dina behov och de besvär som ska lindras. Du kan även få tips och skoråd för att motverka framtida sjukdomar eller besvär.

Vanliga problem med fötter är nageltrång, svamp, vårtor och liktorn. Problem som är relaterade till fötterna kan även vara hälsporre, hälsenebesvär, samt knä och höftbesvär.

Besvär, åkommor och behandling

Besvär, åkommor och behandling

Nagel- och fotsvamp

Nagelsvamp ger missfärgade naglar och som kan bli porösa. Hud eller fotsvamp uppkommer ofta mellan tårna där huden är fuktig. Ofta klåda.

Nagelsvamp ger missfärgade naglar och ger förändringar i nageltillväxten, det finns över 500 olika typer av nagelsvamp som ger olika symptom. Nagelsvamp är besvärligt att behandla och kräver stort tålamod.

Fotsvamp orsakas av en svamp och uppstår ofta mellan tårna. Huden blir uppluckrad och det kan ofta ge klåda. Ibland ser man även röda utslag på tårnas och fotens ovansida.

Förtjockade naglar

Gulaktiga, förtjockade naglar beror ofta på att nageln med åren blir sämre på att hålla kvar fukt. Den drar då ihop sig vilket medför tryck ovanifrån skon. Brun, gul och grönaktiga naglar som blir tjocka och välver sig, sk Kartnaglar, beror av en skada i nagelns rot. Det är kroniskt och jag kan hjälpa dig att forma nageln för att undvika smärta och göra nageln finare.

Tjocka torra naglar kan misstas som nagelsvamp. Ett test för det finns att göra hos mig såklart!

Nageltrång

Nageltrång (Unguis incarnatus) är mycket besvärande. Det kan göra ont och nageln skär ofta in i nagelfalsen och inflammation kan uppstå. Oftast beror nageltrång på att man klippt naglarna fel, alltför trånga och spet­siga skor men kan också vara ärftligt. Nageln tränger ned i huden och skapar en infektion.

Nagelkorrigering/Ortonoxy

För att få naglar att växa rakt vid tex. nageltrång, inväxta, nerväxta eller inrullade naglar. Allt från tunna platta naglar som skivar sig, skor om trycker och ger en tjock nagel som växer fel, starkt välvda naglar etc så finns olika metoder att korrigera nagelns växtriktning.<

Inom Ortonoxy finns ett flertal hjälpmedel som går ut på att forma nageln så att den växer rätt.

Du kan även ringa 0760-91 30 84

Smärta i framfot

Mortons neurom beror på en inklämning av nerver och uppkommer oftast mellan tå 3-4.

Orsaken kan vara hög belastning av framfot vid t.ex högklackat, vilket ger mer förhårdnade under framdynan och även nervinklämningar av hårt tryck på sidorna. Neuropati ( nervskada ) kan ge smärtor som är diffusa.

Jag hjälper dig genom avlastningar, såsom pelotter och tåskiljare, och vissa fall övningar för sjukgymnastik, samt ljudvågbehandling och medicinsk laserbehandling.

Hälsmärtor

Hälsmärtor kan vara hälsporre eller plantar faschiit, bursit eller hälseneinflammation. Smärta under hälen som är intensivast när du går upp på morgonen och blir bättre av lite rörelse är ofta hälsporre. Det är senan under foten som fäster vid hälen som blir inflammerad och orsakar smärtan. Problemet beror på att fotvalvet blivit lägre och det ger ett ryck i senan vid varje steg du tar, vilket gör fästet inflam­merat. Detta pågår i skov, smärta i 3-4 veckor, därefter kan det kännas bättre för att åter komma tillbaka efter ca 2 veckor igen. När detta pågått länge bildas en förkalkning i fästet som kallas för hälsporre.

Hos mig får du all hjälp du behöver oavsett om du drabbats av häl­sporre eller hälseneinflammation. Jag jobbar med ljudvågbehandling och medicinsk laser för bästa resultat.

Förhårdnader

Förhårdnader uppstår ofta på stortåleden och på utsida lilltå och hälar. Orsaken till att huden förtjockas är att den utsätts för långvarigt tryck och friktion. Förhårdnader kan även uppstå på t.ex sidan och under stortån och lilltå, på fotsulan vid framfoten och hälen. Orsaker kan vara felställningar i foten, skor som är för små eller för stora.

Om man filar ner förhårdnaderna så kan det trigga dem ännu mer. Hos mig får du rätt hjälp och behandling och mjuka fötter igen.

Hälsprickor

Hälsprickor kan vara mycket smärtsamma och beror oftast av att huden är tjock och torr. Tryck och friktion på huden gör att huden skyddar sig genom att bygga förhårdnader. En annan orsak kan vara att du går hårt eller belastar hälarna.

Hos mig får du hjälp med att ta bort den hårda huden, och jag ger dig tips om vad du kan smörja med för bästa resultat. Man jobbar sedan med att öka fukten i huden genom att smörja regelbundet och minimera filandet av huden på fötterna.

Du kan även ringa 0760-91 30 84

Liktorn

En liktorn beror på långvarigt tryck eller friktion mot huden som skyddar sig med en förtjockning av huden. Det bildas en kärna eller tagg (torn) i mitten av förhårdnaden som kan vara mycket smärtsam. Ovansidan på lilltå-leden och ovansidan på hammartår är vanliga ställen att få liktornar. På undersidan av foten är det vanligt vid framfoten under första tåleden pga nedsjuket framfotsvalv. Man kan även få liktornar i kanten på nageln.

Liktornar kan bero på t.ex en felställning i foten. Hos mig får du hjälp att att identifiera orsaken samt att träna, smörja och avlasta foten.

Diabetesfötter

Diabetesfötter kan drabba personer med såväl typ 1- som typ 2-diabetes. Eftersom du själv är ansvarig för din fothälsa är det bra att vara observant på förändringar.

Var särskilt uppmärksam på:
Svullnader | Rodnader | Torr hud | Förhårdnader | Sprickor | Nagelförändringar

Hos mig får du information om egenvård, vilka krämer som är bra att smörja sina fötter med, vad man ska tänka på när man köper skor, vilka strumpor som passar just dina fötter, samt en välgörande fotbehandling och tips på bra fotgymnastik för stela fötter. Diabetes kan genom förändringar i blodkärlen (cirkulation) och känsel (nervfunktion) leda till skador på fötterna. Därför är det viktigt att gå på regelbunden fotvård.

Psoriasis

Vårda din fotpsoriasis och håll huden så mjuk och avfjällad som
möjligt. PSO i naglarna misstas ofta för nagelsvamp. Hos mig kan du göra ett nagelsvampstest så att jag kan behandla på ett korrekt sätt.

Fotvårtor/vårta

Att drabbas av fotvårtor är vanligt. Men även om det är besvärligt, och ibland smärtsamt, är det inte farligt. Man kan ha en vårta i 10-15 år och en del vårtor kan bli kroniska.

Dr.Kelen - det naturliga alternativet

Läs mer